Zašto generacija Z voli kupovati dupliće?

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OD “milja” nazvani duplići, jeftinije imitacije torbica, kozmetičkih proizvoda i drugih predmeta postali su vrlo popularni kod generacije Z i mlađih milenijalaca. No kupnja jeftinijih kopija je tradicija koja seže generacijama unazad, ali novi zaokret je javno predstavljanje da ih posjedujete i nosite. 

Ovo javno prihvaćanje duplića nudi zanimljiv pogled na psihu generacije Z. S jedne strane, moglo bi se činiti da su duplići nešto što je protivno reputaciji generacije Z koja se zalaže za svjesnu konzumaciju, spremnu bojkotirati tvrtku za bilo kakvu indiskreciju, piše Bloomberg.

S druge strane, duplići se mogu promatrati kao subverzivni – naizgled potkopavajući skupe brendove, pa čak i sam kapitalizam. Priznanje da posjedujete duplić ili lažnjak je također jedna od vrlina generacije Z koja voli dijeliti informacije s drugima – o svemu. 

Društvene mreže pripomogle su širenju duplića

TikTok, Instagram i druge usluge društvenih medija pripomogle su širenju duplića. Kreatori koriste platforme za objavljivanje recenzija i savjeta o njima te nude i linkove gdje se mogu kupiti. Neki kreatori mogu dobiti malu proviziju svaki put kada kupac klikne link na njihovoj stranici za kupnju proizvoda.

TikTok je čak pokrenuo TikTok Shop ranije ove godine, što je olakšalo kreatorima i malim tvrtkama da korisnicima omoguće kupnju izravno iz aplikacije. 

Starije generacije isto su kupovale dupliće ili fejkove, ali su rijetki to priznali

Bujanje duplića može biti u konačnici i problem za luksuzne brendove koji koriste ekskluzivnost kao dio svog poslovnog modela. Poznato je da je Hermès Birkin i Kelly torbe teško kupiti izravno od prodavača i liste čekanja mogu trajati godinama. Porast influencera, i njihovog utjecaja, koji nose torbe koje podsjećaju na originale mogao bi oštetiti sposobnosti marki da taj proizvod učine rijetkim.

No većina generacija imala je neku svoju buntovnu fazu u svojim tinejdžerskim i dvadesetim godinama. A generacija Z je upravo u toj pravoj dobi kada se izazivaju institucije i odbacuje način na koji se ponašaju stariji, a duplići im to na neki način dopuštaju. Neke starije generacije su prošle sličnu fazu s duplićima (ili fejkovima), s time da su rijetki priznavali da ono što nose nije prava stvar. 

Danas bi se to nazvalo “gatekeepingom” iliti uskraćivanjem informacija. A generacija Z je, kao što smo već ustvrdili, poznata po tome da to ne radi. Dapače, svoja otkrića često dijeli na TikToku.

Beauty youtuberi zaslužni su za pojam “dupe”

TikTok, međutim, nije mjesto gdje su duplići izvorno popularizirani. Beauty youtuberi zaslužni su za lansiranje pojma “dupe” (duplić, op.a.). Uostalom, pokušaj nalaženja jeftinije, ali učinkovite verzije vrhunskog losiona, ruža za usne ili sjenila ima smisla. Marka u toj situaciji nije toliko važna, koliko proizvod koji radi to što vam treba po značajno nižoj cijeni. 

Popularnost duplića može se činiti u suprotnosti sa željom mnogih mlađih potrošača da prioritet daju ekološkoj i društvenoj odgovornosti. Ali generacija Z nije monolit, pa čak i društveno svjesni potrošači mogu vidjeti društvenu vrijednost u moći duplića da demokratiziraju luksuznu robu za mase.

Na kraju, postavlja se pitanje hoće li i generacija Z posustati kao i generacije prije nje i početi kupovati “prave stvari” onda kada će im njihov financijski status to dozvoliti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *