7 loših stvari koje se događaju našem tijelu kad unosimo previše šećera

ZASLAĐENA hrana nema baš najbolju reputaciju. I ptice na grani znaju da gazirana pića, zaslađene sokove i slatkiše treba izbjegavati. No teško je odoljeti slatkim guštima i nerealno je očekivati da ćemo u potpunosti izbaciti zaslađene proizvode iz prehrane. Ipak, koliko šećera je previše?

Stručnjaci upozoravaju da dnevni unos šećera ne bi smio premašiti 25 grama, što je ekvivalentno 6 čajnih žličica. To je ukupno oko 10% dnevnog preporučenog kalorijskog unosa. A evo i koje su sve opasnosti od prekomjerne konzumacije šećera.

1. Porast šećera u krvi

Ugljikohidrati, uključujući šećer, brzo se probavljaju i oslobađaju u naš krvotok. Šećeri su jedna od najmanjih molekula ugljikohidrata, tako da im ne treba puno vremena da uđu u naš krvotok. Povećana konzumacija šećera u prehrani može dovesti do povećanja šećera u krvi tijekom vremena, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog tlaka te moždanog udara.

2. Porast krvnog tlaka

Visok krvni tlak obično se povezuje s pretjeranom konzumacijom soli, ali on je također direktno povezan s povećanim unosom šećera u organizam. 

3. Promjene u mentalnom zdravlju

Fluktuacija šećera u krvi i rastuća razina kortizola dovode do smanjenja energije, a zatim se osjećate razdražljivo, umorno, ili čak tužno. Osim toga, postoji i veza između prekomjerne konzumacije šećera i depresije. 

4. Debljanje i veća potreba za slatkim

Pretjerani unos šećera, osobito ako dolazi iz pića zaslađenih šećerom, povezuje se s većom tjelesnom težinom i većom vjerojatnošću pretilosti.

5. Nakupljanje masti u jetri

Šećer se, u kontekstu kalorijskog viška, probavlja i pohranjuje tijekom vremena kao tjelesna mast. Višak tjelesne masnoće povezan je s povećanim naslagama masne jetre poznate i kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD). Ova vas bolest može izložiti većem riziku od dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

6. Hormonalne promjene

Stanja povezana s hormonima poput sindroma policističnih jajnika mogu biti pod utjecajem izbora prehrane i načina života. Mjereni unos šećera može uvelike poboljšati ravnotežu hormona u našem tijelu.

7. Veći rizik od nekih vrsta raka

Možda jedna od najstrašnijih informacija je da pretjerani unos šećera može povećati rizik od nekih vrsta raka. Studija iz 2020. sugerira da dodani šećeri u desertima, mliječnim proizvodima i pićima mogu doprinijeti tom riziku, osobito za rak dojke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *