Tri znaka na koži koji bi mogli ukazivati na bolesti srca

ZDRAVLJE srca predstavlja veliki problem. Kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i uključuju stanja kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar. Ako se ne otkrije na vrijeme i ne liječi, kardiovaskularna bolest može biti smrtonosna. Stoga je vitalno uočiti bilo kakve znakove upozorenja.

Neki od znakova bolesti srca su prilično poznati, poput bolova u prsima. Međutim, drugi su manje poznati. Prema jednom stručnjaku, na koži se mogu pojaviti neki neočekivani simptomi. Dermatolog dr. Dustin Portela upozorio je na neke važne znakove koji se mogu uočiti na koži.

“Dermatolozi su obučeni tražiti znakove unutarnje bolesti koji se pojavljuju na vašoj koži. Evo nekoliko njih koji bi mogli signalizirati rizik od bolesti srca”, rekao je u videu koji je objavio na TikToku.

Prema dr. Porteli, tri znaka na koje treba obratiti pažnju su:

  • oticanje nogu
  • savijeni nokti
  • Frankov znak (dijagonalna brazda na ušnoj resici).

“Prva stvar na koju treba obratiti pozornost jest oticanje nogu, posebno bilateralni edem koji se javlja na obje strane tijela. Oticanje nogu može biti znak zatajenja srca”, objasnio je.

Prema klinici Mayo, to se događa kada donje komore srca prestanu učinkovito pumpati krv. Krv se može “nakupiti” u nogama, gležnjevima i stopalima, što dovodi do edema.

“Sljedeća stvar je nokat koji se savija prema dolje, dok vrh prsta postaje otečen. To bi mogao biti znak bolesti srca, infekcije srca ili bolesti pluća. Ako patite od savijenih noktiju, oni mogu biti mekani i spužvasti na dodir te topli”, dodao je.

Klinika Cleveland opisuje takve nokte kao “zaobljene i ispupčene”, oblik koji podsjeća na obrnutu žlicu. Takvi nokti također mogu izgledati crveno i širiti se oko vrhova prstiju.

“Posljednje je nešto što se naziva Frankov znak, a to je dijagonalna brazda u ušnoj resici koja može biti pokazatelj bolesti srca”, zaključio je dr. Porteli.

Studija slučaja objavljena u BMJ ističe da istraživanja pokazuju “značajnu povezanost” Frankova znaka s povećanim rizicima od ishemijske bolesti srca i srčanih udara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *