Profesor psihologije upozorio na simptome koji bi mogli biti prvi znakovi demencije

DEMENCIJA je bolest koja uzrokuje propadanje mozga i s vremenom može dovesti do problema s pamćenjem, ponašanjem, pa čak i kretanjem. Procjenjuje se da trenutno u Hrvatskoj živi oko 86.000 osoba s demencijom, a ta bi brojka mogla porasti zbog starenja stanovništva.

Mnogi od nas svjesni su dobro poznatih simptoma demencije, kao što su gubitak pamćenja, smanjena brzina razmišljanja i poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka. Međutim, postoje i neki manje poznati znakovi koji bi mogli biti rani pokazatelji stanja.

Dr. Byron Creese, predavač psihologije na Sveučilištu Brunel u Londonu, istraživao je širi spektar simptoma demencije.

“Važno je paziti na promjene u ponašanju, kao što su uznemirenost, agresija, promjene raspoloženja, tjeskoba, socijalno povlačenje i promjene u ponašanju kojih prije nije bilo”, istaknuo je u razgovoru za Express.

Tvrdi kako postoje dokazi da bi kod nekih ljudi upravo ti simptomi mogli biti prvi znakovi Alzheimerove bolesti.

“Kad se ovakvi simptomi pojave uz probleme s pamćenjem i razmišljanjem, čini se da signaliziraju najveći rizik od demencije u usporedbi s samim problemima s pamćenjem i razmišljanjem”, napominje profesor Creese.

Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, ovi će se simptomi pogoršati kako demencija bude napredovala. Također, demencija može utjecati na osobnost i navike pacijenta, što može uzrokovati promjene u ponašanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *