Neuroznanstvenik otkriva najbolje namirnice za zdravlje mozga

KAKO starimo, održavanje kognitivnog zdravlja postaje glavni prioritet. Dobra vijest je da hrana koju jedemo može imati značajan utjecaj na sposobnost našeg mozga da dobro funkcionira, pa čak i da razvija nove moždane stanice. Neuroznanstvenik dr. Robert Love, koji je specijaliziran za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti kroz znanstvena istraživanja i praktične savjete o prehrani, u nedavnom je TikToku otkrio kako hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga.

Istaknuo je važnost određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Evo koje je posebno izdvojio i zašto.

1. Sardine

Sardine su prepune nutrijenata neophodnih za zdravlje mozga. “Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama”, kaže dr. Love. Konzumiranje zdravih masnoća, poput onih koje se nalaze u sardinama, osigurava mozgu potrebne materijale za popravak i rast novih moždanih stanica.

2. Kiseli kupus

Kiseli kupus mogao bi biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga kroz vezu između crijeva i mozga. “Kiseli kupus je izvrstan za vaš mozak. Ne mora nužno stimulirati rast moždanih stanica, no doprinosi razvoju dobrih bakterija u vašim crijevima”, objašnjava dr. Love.

Dodaje da uključivanje kiselog kupusa u svakodnevnu prehranu može pomoći u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, što zauzvrat podržava kognitivnu funkciju.

3. Haringa

Još jedna riba koju dr. Love snažno preporučuje je haringa. “Haringa je jedna od zdravih masnih riba, mala je i ima malo žive”, ističe on. Slično sardinama, haringa je bogata zdravim masnoćama koje osiguravaju ključne tvari potrebne za stvaranje novih moždanih stanica. Također, osim što je bogata omega-3 masnim kiselinama, haringa je ukusan i svestran dodatak prehrani.

U konačnici, uključivanje ovih namirnica u prehranu može značajno utjecati na zdravlje mozga i kognitivnu funkciju, osobito kako starimo. “Hrana koju jedete vrlo je važna”, zaključio je dr. Love.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *