Dijetetičari otkrili što se događa s tijelom ako konzumiramo previše šećera

SVI ZNAMO da je hrana puna šećera loša za nas, pogotovo ako se konzumira često i u pretjeranoj količini. To saznanje ne mijenja činjenicu da mnogi svejedno jedu previše šećera bez razmišljanja o tome kako time utječu na svoje tijelo.

Preporučeni dnevni unos šećera za žene je 25 grama, dok je za muškarce 36 grama ili 10 posto dnevnih kalorija, ističe American Heart Association. Prečesto u tijelo na dnevnoj bazi unosimo puno više šećera, kako kroz hranu tako i kroz piće.

Skupina dijetetičara za portal Eat This, Not That otkrila je što se događa s tijelom ako konzumiramo previše šećera.

Podizanje šećera u krvi

Ugljikohidrati, uključujući šećer, brzo se probavljaju i oslobađaju u krvotok. Budući da su šećeri jedna od najmanjih molekula ugljikohidrata, ne treba im puno vremena da uđu u krvotok i uzrokuju porast šećera u krvi. Povećana konzumacija šećera u prehrani s vremenom može dovesti do povećanja šećera u krvi, čime se stvara rizik od razvoja stanja kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, visoki krvni tlak i rizik od moždanog udara.

Porast krvnog tlaka

Povećani šećer u krvi često se povezuje s povišenim krvnim tlakom. Taj se problem često primjećuje u kvaliteti prehrane kada se unosi puno šećera, a ne konzumira se druga zdrava hrana. Ne postoji ravnoteža između zdrave i nezdrave hrane, što dovodi do povećanja šećera u krvi, a time i samog krvnog tlaka.

Veća izloženost riziku od bolesti srca

Šećer može povećati rizik od bolesti srca stvaranjem mikroabrazija unutar arterija. Te sitne ogrebotine s vremenom mogu “uhvatiti” čestice poput kolesterola koje se mogu zaglaviti i nakupiti. Sve to može uzrokovati aterosklerozu, koja je glavni faktor rizika za bolesti srca, visok kolesterol i visoki krvni tlak. 

Nakupljanje viška masti u jetri

U kontekstu kalorijskog viška, šećer se probavlja i pohranjuje kao tjelesna mast. Višak tjelesne masnoće povezan je s povećanim naslagama masne jetre, poznate i kao nealkoholna bolest masne jetre. Ovu bolest povezuje se s nekoliko zdravstvenih problema, što vas može izložiti većem riziku od dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca. 

Hormonske promjene

Stanja povezana s hormonima, poput sindroma policističnih jajnika, mogu biti pod utjecajem izbora prehrane i načina života. Dijetetičarka Bess Berger radi sa ženama koje pate od problema sa šećerom u krvi te ističe da umjereni unos šećera u krvi može uvelike poboljšati ravnotežu hormona u tijelu.

Promjene u mentalnom zdravlju

Pretjeran unos šećera povezuje se i s negativnim učincima na raspoloženje i mentalno zdravlje. Nakon viška energije koji dolazi s unosom šećera, dolazi do naglog pada energije te osjećaja razdražljivosti, umora i tuge.

Opasnost od prekomjerne težine

Pretjerani unos šećera, osobito ako dolazi iz zaslađenih pića, povezuje se s većom tjelesnom težinom i vjerojatnošću za pretilost. To znači da se svi oni koji često piju sokove izlažu riziku od prekomjerne tjelesne težine koja će utjecati na zdravlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *