Radite li čučnjeve? Pokazalo se da nisu korisni samo za noge već i za zdravlje mozga

NAPRAVITE čučanj, to je dobro za cjelokupno zdravlje. Novo istraživanje sugerira da samo jedna minuta čučnjeva može pomoći u očuvanju snage mozga.

Sjedilački način života ima loše učinke na zdravlje, pa tako, na primjer, može povećati rizik od pretilosti i demencije. Tjelovježba može neutralizirati neke od negativnih učinaka sjedenja, a sada se pokazalo da može pomoći i mozgu. Studija objavljena u Journal of Applied Physiology prošlog mjeseca pokazala je da jedna minuta čučnjeva povremeno tijekom duljeg razdoblja sjedenja može popraviti našu kogniciju.

Istraživači su testirali učinke vježbe na skupini mladih odraslih osoba koje su sjedile bez prekida tri sata, dok su u drugoj fazi sjedile tri sata, a svakih 20 minuta izvodile čučnjeve. Za to vrijeme mjerili su im krvni tlak, broj otkucaja srca i protok krvi u mozak kroz karotidnu arteriju. Zatim su sudionici pristupili testovima za mjerenje kognitivnih i izvršnih funkcija.

Kada su testirani nakon povremenih čučnjeva, sudionici su brže riješili zadatke te su prijavili manji umor i manje poteškoće s koncentracijom nego kada su samo sjedili tri sata. Osim toga, protok krvi u karotidnoj arteriji smanjio se za više od 3% kada su samo sjedili.

“Naši rezultati mogli bi koristiti pojedincima koji žele očuvati kognitivnu sposobnost, a primorani su sjediti, primjerice, na radnom mjestu”, zaključili su autori studije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *