Je li povrtni čips doista zdraviji od krumpirovog? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

ČIPS od cikle, graška, pastrnjaka i mrkve često se doživljava kao zdravija varijanta u odnosu na krumpirov, a proizvođači takve grickalice reklamiraju uz poruke “manje masnoća” ili “više proteina”. No kad potrošač otvori vrećicu povrtnog čipsa vjerujući da je posegnuo za zdravijom varijantom, uvjerit će se da to nije točno.

Kušači proizvoda iz Ureda za zaštitu potrošača njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija (Verbraucherzentrale NRW) testirali su 12 čipseva proizvedenih od cikle, pastrnjaka, slatkog krumpira, leće i graška. 

Prvo otkriće je da proizvođači čipsa od mahunarki poput graška ili leće često predstavljaju svoje proizvode hvaleći nizak udio masnoće. Međutim, ljubitelji takvih grickalica ne bi trebali očekivati da će konzumacijom takvih proizvoda unijeti manje kalorija. Čips od leće ili graha sadrži prosječno oko 450 kilokalorija na 100 grama, a jednaka količina krumpirovog sadrži 540 kalorija. Prosječna razlika kreće se oko 17 posto manje kalorija, što je vrlo malo u odnosu na očekivanja potrošača sklonih posegnuti za zdravijim grickalicama. 

Čips od povrća prosječno ima 510 kalorija na 100 grama, a to je vrlo blizu krumpirovom čipsu. Osim toga, neke vrste povrća sadrže čak više masnoće od krumpirovog čipsa, pokazala su ispitivanja. Proizvođači povrtnog čipsa ne štede na soli u odnosu na krumpirov čips. 

Odabir alternative ne znači i zdraviju hranu

Studija nije prva koja je pokazala da odabir alternative krumpirovom čipsu ne znači i zdraviju hranu. Ispitivanje upućuje da se potrošači željni zdravije hrane pri kupnji ne bi trebali voditi porukama o zdravoj ishrani ispisanima na ambalaži, već bi trebali provjeriti često sitnim slovima ispisane podatke o količini soli i masnoća.

“Iako alternativni čips donosi raznolikost, on ipak nije pogodan za optimalnu prehranu”, kaže Katrin Böttner, nutricionistica u Savjetodavnom centru za potrošače.

Iz tog razloga čipsu spravljenom od različitog povrća trebalo bi pristupiti jednako kao i prema krumpirovom, a to znači – ne pretjerivati. Jedan od načina koji vode umjerenosti je ne jesti čips izravno iz vrećice, već njime napuniti zdjelicu i zatim skloniti vrećicu iz vidnog polja, savjetuju stručnjaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *