Bol u ovom dijelu tijela može biti skriveni znak raka prostate

BILO kakva bol i nelagoda u području prepona može biti zabrinjavajuća, ali bol u donjem dijelu leđa zahtijeva poseban oprez jer može biti znak raka prostate, upozorava za The Mirror britanski liječnik Kishan Vithlani.

Jednom od osam muškaraca dijagnosticira se rak prostate, pa je odlazak na pregled u što ranijoj fazi od vitalnog značaja. Postoji i rak testisa, koji je češći među mlađim muškarcima, a u 95 posto slučajeva je izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

“Rak prostate je teže uočiti, ali neki simptomi koji na njega ukazuju su česta potreba za mokrenjem, osobito noću, teškoće s mokrenjem ili osjećaj da mjehur nakon mokrenja nije potpuno prazan. Ako uočite krv u mokraći ili osjetite bolove u međici, odmah se javite liječniku”, rekao je liječnik.

Bol u donjem dijelu leđa ili bol u kostima jedan je od manje poznatih simptoma. Gubitak apetita ili nenamjerni gubitak kilograma također može biti razlog za zabrinutost.

“Rak prostate obično ne pokazuje simptome sve dok ne naraste. Za razliku od raka testisa, ne uzrokuje nikakve vidljive simptome sve dok ne postane dovoljno velik da vrši pritisak na mokraćne putove ili mišiće i kosti u zdjelici”, istaknuo je dr. Vithlani.

Od raka prostate, koji je najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim podacima, u 2021. godini umrlo je njih 805. U gotovo 90 posto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *